Agorafobia

Simplu spus, agorafobia este teama de spațiile deschise. Termenul provine din  limba greacă unde Agora înseamnă “Piața publică”, iar fobia înseamnă “Frica”. Se estimează că în fiecare an aproximativ 1% din populația adolescentă și adultă este diagnosticată cu agorafobie.

Persoanele care suferă de această afecțiune se tem de multe ori să meargă în  spații precum piața sau locuri care nu le cunosc. Ei se scuză în diverse moduri și fac tot posibilul pentru a evita accesul în aceste locuri; de obicei se limitează la domiciliu, la locul de muncă și la locurile cunoscute, cu care sunt obișnuiți. Suferinzii se pot teme chiar de socializare, de a vorbi cu străinii și de a pleca de acasă. Această anxietate și frică pot fi uneori suficient de excesive pentru a provoca un atac de panică. Prin urmare, necesită a fi tratate din timp pentru a nu se agrava.

Tratamentul agorafobiei necesită ajutorul unui psiholog specializat în psihologie clinică sau psihoterapie sau a unui psihiatru. Aceștia vă pot oferi îndrumări pentru un program de auto-ajutor care vă va ușura momentele de teamă. Dacă simptomele sunt severe, medicamentele sunt de folos. Ca și în multe alte tulburări de anxietate, terapia cognitiv-comportamentală stă la baza tratamentului. Mecanismele de adaptare presupun concentrarea pe ceva neamenințător, respirând lent și adânc, rezistând gândurilor negative prin vizualizarea creativă a imaginilor pozitive, încercând să înțelegi modalitățile prin care se provoacă teama și să te gândești la simptomele tale ca la ceva normal. (Traducere și adaptare de pe www.healthconscious.club)