Este cunoscut că lipsa nutrienților esențiali contribuie la apariția problemelor de sănătate mintale a persoanelor cu anxietate și depresie, a celor cu tulburare bipolară, a schizofreniei și a ADHD. Psihiatria nutrițională este o disciplină în dezvoltare care se concentrează asupra utilizării hranei și suplimentelor pentru a furniza aceste substanțe nutritive esențiale ca parte a unui tratament integrat sau alternativ pentru tulburările de sănătate mintală.
Dar abordările nutriționale pentru aceste condiții debilitante nu sunt acceptate pe scară largă de medicina de masă. Opțiunile de tratament tind să se limiteze la instrucțiunile oficiale ale Institutului Național pentru Excelență în Îngrijire (NICE), care recomandă terapii de vorbire și antidepresive.
Utilizarea antidepresivelor
Utilizarea antidepresivă s-a amplificat în ultimii ani. În Anglia, în anul 2016 au fost eliberate prescripții de 64,7 milioane de antidepresive, la un cost de 266,6 milioane de lire sterline. Aceasta reprezintă o creștere de 3,7 milioane față de numărul de articole prescrise în 2015 și mai mult de dublu față de cele de 31 de milioane, emise în 2006.
Un studiu recent al Universității Oxford a constatat că antidepresivele au fost mai eficace în tratarea depresiei decât produsele placebo. Studiul a fost condus de dr. Andrea Cipriani, care a susținut că depresia este tratată. Cipriani susține că antidepresivele sunt eficiente și că ar trebui să se elibereze și alte 1 milion de prescripții pentru persoanele din Marea Britanie.
Această abordare sugerează că sănătatea mintală precară provocată de condițiile sociale este considerată ușor tratată prin simpla distribuire a medicamentelor. Dar antidepresivele sunt evitate de oameni din cauza stigmei sociale asociate cu maladii mintale care conduc la discriminare și excludere.
În Anglia în 2016 s-au înregistrat 64,7 milioane de prescrieri pentru antidepresive, cel mai înalt nivel înregistrat de NHS.
Mai îngrijorătoare este creșterea utilizării antidepresivelor de către copii și tineri. În Scoția, unui număr de 5,572 copii sub 18 ani i-au fost prescrise antidepresive pentru anxietate și depresie în 2016. Această cifră s-a dublat din 2009/2010.
Dar, potrivit psihofarmacistului britanic profesor David Healy, 29 de studii clinice de utilizare a antidepresivelor la tineri nu au găsit niciun beneficiu. Aceste studii au arătat că, în loc de ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, antidepresivele au provocat copiilor și tinerilor un comportament suicidal.
Healy contestă, de asemenea, siguranța și eficacitatea lor la adulți. El crede că antidepresivele sunt supra prescrise și că există puține dovezi că acestea sunt sigure pentru utilizarea pe termen lung. Se spune că antidepresivele produc dependență, au efecte secundare neplăcute și că nu ușurează întotdeauna simptomele.
Nutriția și sănătatea mintală precară
În țările dezvoltate, cum ar fi marea Britanie, se consumă o varietate mai mare de alimente decât în vemurile trecute, însă asta nu înseamnă că britanicii sunt bine hrăniți. De fapt, mulți oameni nu mănâncă suficiente elemente nutritive care sunt esențiale pentru buna sănătate a creierului, optând pentru o dietă cu alimente foarte prelucrate, ce conțin aditivi artificiali și zahăr.
Legătura dintre sănătatea mintală deficitară și deficiențele nutriționale a fost recunoscută de mult timp de nutriționiștii care lucrează în sectorul de sănătate complementar. Cu toate acestea, psihiatrii devin din ce în ce mai conștienți de avantajele abordării nutriționale pentru sănătatea mintală, cerând colegilor lor să sprijine și să cerceteze acest nou domeniu de tratament.
Acum se cunoaște că multe afecțiuni ce țin de sănătatea mintală sunt cauzate de inflamația creierului care determină, în cele din urmă,
moartea celulelor creierului. Acest proces inflamator începe in intestinul nostru si este asociat cu o lipsă de nutrienți din alimentația noastră, cum ar fi magneziu, acizi grasi omega-3, probiotice, vitamine și minerale, toate fiind esentiale pentru funcționarea optimă a corpului nostru.
Cercetările recente au arătat că suplimentele alimentare, cum ar fi zincul, magneziul, omega 3 și vitaminele B și D3, pot contribui la îmbunătățirea stării oamenilor, la ameliorarea anxietății și depresiei și la îmbunătățirea capacității mentale a persoanelor cu Alzheimer.
Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru o sănătate optimă, dar mulți oameni au o lipsă a lui. Un studiu a constatat că un supliment zilnic de citrat de magneziu a dus la o îmbunătățire semnificativă a depresiei și a anxietății, indiferent de vârstă, sex sau severitatea depresiei. Îmbunătățirea nu a continuat atunci când suplimentul a fost oprit.
Acizii grași Omega-3 sunt un alt element nutritiv care este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central – și o lipsă a fost asociată cu starea de spirit scăzută, declinul cognitiv și înțelegerea slabă.
Cercetările au arătat că suplimente precum zincul, magneziul și vitaminele B și D pot îmbunătăți capacitatea mentală a persoanelor cu Alzheimer.
Rolul probioticelor – bacteriile vii benefice din sistemul digestiv – în îmbunătățirea sănătății mintale a fost, de asemenea, explorat de psihiatri și nutriționiști, care au descoperit că luarea lor zilnică a fost asociată cu o reducere semnificativă a depresiei și a anxietății. Complexul de vitamine B și zincul sunt alte suplimente pentru a reduce simptomele de anxietate și depresie.
Speranță pentru viitor?
Aceste suplimente “sunt disponibile pe scară largă în supermarket-uri, farmacii și magazine online pentru sănătate, deși costul și calitatea lor pot varia. Pentru persoanele care nu au răspuns la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sau care nu tolerează efectele
secundare, intervenția nutrițională poate oferi speranță pentru viitor.
În prezent există multe dezbateri asupra eficacității antidepresivelor. Utilizarea suplimentelor alimentare oferă o abordare alternativă care are potențialul de a aduce o diferență semnificativă sănătății mintale a tuturor grupelor de vârstă.
Dovezile științifice emergente sugerează că ar trebui să se acorde un rol mai important pentru psihiatria nutrițională în sănătatea mintală în cadrul serviciilor de sănătate convenționale. În urma cercetărilor, medicii și psihiatrii trebuie să fie conștienți de legătura dintre hrană, inflamație și boli mintale.
Învățământul medical a exclus în mod tradițional cunoștințele nutriționale și asocierea acestora cu boala. Acest lucru a dus la o situație în care foarte puțini doctori din Marea Britanie au o înțelegere corectă a importanței nutriției. Se consideră că intervențiile în domeniul nutriției au puține dovezi care să susțină utilizarea lor pentru prevenirea sau menținerea stării de bine . Astfel sunt lăsați mai degrabă să consilieze dieteticienii, decât medicii.
Dar, pe măsură ce apar dovezi, este timpul ca educația medicală să ia în serios nutriția, astfel încât în viitor medicii și psihiatrii să știe tot atât de mult despre rolul pe care ea îl joacă în menținerea unei stări bune de sănătate pe cât știu ei despre anatomie și fiziologie. Starea sănătății noastre mintale ar putea depinde de aceasta.
(Traducere și adaptare după Joyce Cavaye – Lector universitar în sănătate, bunăstare și îngrijire socială, The Open University, 1 martie 2018 https://theconversation.com/why-nutritional-psychiatry-is-the-future-of-mental-health-treatment-92545)
Leave A Comment