Psihiatria nutritionala

De ce psihiatria nutrițională este viitorul tratamentului de sănătate mintală

Este cunoscut că lipsa nutrienților esențiali contribuie la apariția problemelor de sănătate mintale a persoanelor cu anxietate și depresie, a celor cu tulburare bipolară, a schizofreniei și a ADHD. Psihiatria nutrițională este o disciplină în dezvoltare care se concentrează asupra utilizării hranei și suplimentelor pentru a furniza aceste substanțe nutritive esențiale ca parte a unui tratament integrat sau alternativ pentru tulburările de sănătate mintală.
Dar abordările nutriționale pentru aceste condiții debilitante nu sunt acceptate pe scară largă de medicina de masă. Opțiunile de tratament tind să se limiteze la instrucțiunile oficiale ale Institutului Național pentru Excelență în Îngrijire (NICE), care recomandă terapii de vorbire și antidepresive.

Utilizarea antidepresivelor

Utilizarea antidepresivă s-a amplificat în ultimii ani. În Anglia, în anul 2016 au fost eliberate prescripții de 64,7 milioane de antidepresive, la un cost de 266,6 milioane de lire sterline. Aceasta reprezintă o creștere de 3,7 milioane față de numărul de articole prescrise în 2015 și mai mult de dublu față de cele de 31 de milioane, emise în 2006.
Un studiu recent al Universității Oxford a constatat că antidepresivele au fost mai eficace în tratarea depresiei decât produsele placebo. Studiul a fost condus de dr. Andrea Cipriani, care a susținut că depresia este tratată. Cipriani susține că antidepresivele sunt eficiente și că ar trebui să se elibereze și alte 1 milion de prescripții pentru persoanele din Marea Britanie.
Această abordare sugerează că sănătatea mintală precară provocată de condițiile sociale este considerată ușor tratată prin simpla distribuire a medicamentelor. Dar antidepresivele sunt evitate de oameni din cauza stigmei sociale asociate cu maladii mintale care conduc la discriminare și excludere.
În Anglia în 2016 s-au înregistrat 64,7 milioane de prescrieri pentru antidepresive, cel mai înalt nivel înregistrat de NHS.
Mai îngrijorătoare este creșterea utilizării antidepresivelor de către copii și tineri. În Scoția, unui număr de 5,572 copii sub 18 ani i-au fost prescrise antidepresive pentru anxietate și depresie în 2016. Această cifră s-a dublat din 2009/2010.
Dar, potrivit psihofarmacistului britanic profesor David Healy, 29 de studii clinice de utilizare a antidepresivelor la tineri nu au găsit niciun beneficiu. Aceste studii au arătat că, în loc de ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, antidepresivele au provocat copiilor și tinerilor un comportament suicidal.
Healy contestă, de asemenea, siguranța și eficacitatea lor la adulți. El crede că antidepresivele sunt supra prescrise și că există puține dovezi că acestea sunt sigure pentru utilizarea pe termen lung. Se spune că antidepresivele produc dependență, au efecte secundare neplăcute și că nu ușurează întotdeauna simptomele.

Nutriția și sănătatea mintală precară

În țările dezvoltate, cum ar fi marea Britanie, se consumă o varietate mai mare de alimente decât în vemurile trecute, însă asta nu înseamnă că britanicii sunt bine hrăniți. De fapt, mulți oameni nu mănâncă suficiente elemente nutritive care sunt esențiale pentru buna sănătate a creierului, optând pentru o dietă cu alimente foarte prelucrate, ce conțin aditivi artificiali și zahăr.
Legătura dintre sănătatea mintală deficitară și deficiențele nutriționale a fost recunoscută de mult timp de nutriționiștii care lucrează în sectorul de sănătate complementar. Cu toate acestea, psihiatrii devin din ce în ce mai conștienți de avantajele abordării nutriționale pentru sănătatea mintală, cerând colegilor lor să sprijine și să cerceteze acest nou domeniu de tratament.
Acum se cunoaște că multe afecțiuni ce țin de sănătatea mintală sunt cauzate de inflamația creierului care determină, în cele din urmă, moartea celulelor creierului. Acest proces inflamator începe in intestinul nostru si este asociat cu o lipsă de nutrienți din alimentația noastră, cum ar fi magneziu, acizi grasi omega-3, probiotice, vitamine și minerale, toate fiind esentiale pentru funcționarea optimă a corpului nostru.
Cercetările recente au arătat că suplimentele alimentare, cum ar fi zincul, magneziul, omega 3 și vitaminele B și D3, pot contribui la îmbunătățirea stării oamenilor, la ameliorarea anxietății și depresiei și la îmbunătățirea capacității mentale a persoanelor cu Alzheimer.
Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru o sănătate optimă, dar mulți oameni au o lipsă a lui. Un studiu a constatat că un supliment zilnic de citrat de magneziu a dus la o îmbunătățire semnificativă a depresiei și a anxietății, indiferent de vârstă, sex sau severitatea depresiei. Îmbunătățirea nu a continuat atunci când suplimentul a fost oprit.
Acizii grași Omega-3 sunt un alt element nutritiv care este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central – și o lipsă a fost asociată cu starea de spirit scăzută, declinul cognitiv și înțelegerea slabă.
Cercetările au arătat că suplimente precum zincul, magneziul și vitaminele B și D pot îmbunătăți capacitatea mentală a persoanelor cu Alzheimer.
Rolul probioticelor – bacteriile vii benefice din sistemul digestiv – în îmbunătățirea sănătății mintale a fost, de asemenea, explorat de psihiatri și nutriționiști, care au descoperit că luarea lor zilnică a fost asociată cu o reducere semnificativă a depresiei și a anxietății. Complexul de vitamine B și zincul sunt alte suplimente pentru a reduce simptomele de anxietate și depresie.

Speranță pentru viitor?

Aceste suplimente “sunt disponibile pe scară largă în supermarket-uri, farmacii și magazine online pentru sănătate, deși costul și calitatea lor pot varia. Pentru persoanele care nu au răspuns la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sau care nu tolerează efectele secundare, intervenția nutrițională poate oferi speranță pentru viitor.
În prezent există multe dezbateri asupra eficacității antidepresivelor. Utilizarea suplimentelor alimentare oferă o abordare alternativă care are potențialul de a aduce o diferență semnificativă sănătății mintale a tuturor grupelor de vârstă.
Dovezile științifice emergente sugerează că ar trebui să se acorde un rol mai important pentru psihiatria nutrițională în sănătatea mintală în cadrul serviciilor de sănătate convenționale. În urma cercetărilor, medicii și psihiatrii trebuie să fie conștienți de legătura dintre hrană, inflamație și boli mintale.
Învățământul medical a exclus în mod tradițional cunoștințele nutriționale și asocierea acestora cu boala. Acest lucru a dus la o situație în care foarte puțini doctori din Marea Britanie au o înțelegere corectă a importanței nutriției. Se consideră că intervențiile în domeniul nutriției au puține dovezi care să susțină utilizarea lor pentru prevenirea sau menținerea stării de bine . Astfel sunt lăsați mai degrabă să consilieze dieteticienii, decât medicii.
Dar, pe măsură ce apar dovezi, este timpul ca educația medicală să ia în serios nutriția, astfel încât în viitor medicii și psihiatrii să știe tot atât de mult despre rolul pe care ea îl joacă în menținerea unei stări bune de sănătate pe cât știu ei despre anatomie  și fiziologie. Starea sănătății noastre mintale ar putea depinde de aceasta.

(Autor Joyce Cavaye – Lector universitar în sănătate, bunăstare și îngrijire socială, The Open University, 1 martie 2018 https://theconversation.com/why-nutritional-psychiatry-is-the-future-of-mental-health-treatment-92545)

Psihiatria nutrițională: starea actuală a dovezilor

Afecțiunile psihice, inclusiv depresia, anxietatea și tulburarea bipolară, reprezintă o proporție semnificativă a dizabilității globale și reprezintă o povară socială, economică și de sănătate substanțială. Tratamentul este în prezent dominat de farmacoterapie, cum ar fi antidepresive și psihoterapie, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă; totuși, astfel de tratamente evită mai puțin de jumătate din povara bolii, sugerând că sunt necesare strategii suplimentare pentru prevenirea și tratarea tulburărilor psihice. Acum există date mecanistice, observaționale și intervenționale consecvente care sugerează că calitatea dietă poate fi un factor de risc modificabil pentru boala mintală. Această revizuire oferă o imagine de ansamblu asupra domeniului psihiatriei nutriționale. Aceasta include o discuție despre mecanismele neurobiologice modulate, probabil, prin dietă, utilizarea intervențiilor dietetice și nutraceutice în tulburările mintale și recomandări pentru cercetări ulterioare. Căile biologice potențiale legate de tulburările psihice includ inflamația, stresul oxidativ, microbiomea intestinului, modificările epigenetice și neuroplasticitatea. Dovezile epidemiologice constante, în special pentru depresie, sugerează o asociere între măsurile de calitate a dietei și sănătatea mintală, în rândul populațiilor și grupurilor de vârstă multiple; acestea nu par să fie explicate de alți factori demografici, de stilul de viață sau de cauzalitatea inversă. Procesul nostru de intervenție publicat recent oferă dovezi clinice preliminare că intervențiile dietetice în populațiile diagnosticate clinic sunt fezabile și pot oferi beneficii clinice semnificative. Mai mult decât atât, nutraceuticals, inclusiv acizii grași n-3, folați, S-adenozilmetionină, N-acetilcisteină și probiotice, printre altele, sunt căi promițătoare pentru viitoarele cercetări. Sunt necesare cercetări continue pentru investigarea eficacității studiilor de intervenție în cohorte mari și în cadrul populațiilor relevante din punct de vedere clinic, în special la pacienții cu schizofrenie, tulburări bipolare și anxietate.

Sănătatea mintală: pericolele diagnosticului social media
Autorul Kim Heyes – cercetător asociat, Manchester Metropolitan University (28 feb 2018)

Chiar și Facebook este de acord că social media poate fi dăunător pentru sănătatea ta mintală. Și cercetarea Departamentului pentru Educație a constatat că bunăstarea mintală a adolescentelor din Marea Britanie se înrăutățește, impactul social media fiind citat drept cauză.

Cu toate acestea, cercetările mele arată că mai mulți oameni se îndreaptă către aceste platforme pentru a obține ajutor la problemele lor de sănătate mintală. Acest lucru a fost exacerbat deoarece se poate observa că timpul de așteptare pentru consultații crește. În timp ce majoritatea oamenilor cu care am vorbit au crezut că social media le-a ajutat, există îngrijorarea că ea ar putea fi adăugată la problemele de sănătate mintală în curs de desfășurare.

Sănătatea mintală a devenit recent punctul central al atenției în cadrul politicii britanice, prin propunerea de reformare a Legii privind sănătatea mintală și prin noul cadru privind perturbațiile în domeniul energiei, care vizează reducerea “medicalizării” sănătății mintale. În ciuda gradului ridicat de conștientizare a unor probleme, tot mai mulți oameni se îndepărtează de medicii lor, deoarece nu reușesc să obțină sprijinul de care au nevoie. Acest lucru se datorează, de obicei, listelor lungi de așteptare pentru consiliere sau tendinței de a se baza prea mult pe prescrierea medicamentelor ca pe un remediu.

Mulți dintre acești oameni se îndreaptă către asistență online, care în ultimii ani a fost prin intermediul unor forumuri comunitare anonime peer-to-peer. Acest lucru a evoluat, iar persoanele cu probleme de sănătate mintală se îndreaptă acum către social media pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

Însă relația social media cu sănătatea mintală este controversată. Dacă chiar Facebook ne spune că a fi pe social media poate fi rău pentru sănătatea noastră, de ce oamenii o folosesc pentru a crea rețele de sprijin?

Declarațiile unor personalități celebre făcute pe social-media au ajutat la sensibilizarea opiniei publice. Anul trecut, Sinead O’Connor a făcut public pe social media un videoclip despre ea însăși, unde avea nevoie de sprijin. Ea a spus că a fost speranța ei “că acest videoclip poate fi util cumva”, folosind hashtag #OneOfMillions. Postarea ei a declanșat discuții despre “modul corect” de a cere ajutor, însă dezbaterea nu a dat naștere nici unui răspuns.

Actualizări de stare și angajatori viitori
Se estimează că 39% dintre solicitanții de informații în domeniul sănătății folosesc mijloacele sociale, adesea aderând la un anumit grup de sănătate. Dar mulți oameni aleg acum să-și folosească profilurile personale pentru a-și publica “excursia socială” a problemelor lor de sănătate mintală. Deși nu există dovezi statistice privind numărul de utilizatori care au făcut acest lucru, Facebook și-au dat seama că oamenii își folosesc actualizările de stare pentru a vorbi despre sănătatea lor mintală, inclusiv sentimentele suicidare.

Nu numai că mass-media socială a fost legată de o creștere a agresiunii cibernetice, dar postarea de informații despre comportamente riscante (cum ar fi consumul social) a fost legată de o scădere a posibilităților de angajare în viitor. Prin urmare, este realist să ne imaginăm că angajatorii actuali și viitori se uită la istoricul nostru de sănătate mintală, dacă postăm despre sănătatea noastră online.

Cercetarea a arătat că există multe poziții în ceea ce privește solicitarea de sprijin pentru sănătatea mintală prin intermediul mass-media sociale, atâta timp cât ați căutat deja sfatul medicului și aveți un diagnostic ferm. Actualizările generale de stare, care sunt dureroase sau criptice, pot însemna că persoana este văzută ca fiind “plină de bătaie”, iar prietenii nu văd un strigăt de ajutor, lăsând izolat și vulnerabil pe cel care a postat.

Doi dintre participanții la doctorat care au folosit site-urile de social media pentru a-și rezolva problemele mintale au constatat că aceștia încă erau intoleranți la alții. Unul a spus despre activitatea prietenului lor Facebook:

Majoritatea postărilor sale sunt legate de bătăliile ei, bătăliile zilnice și este foarte deschisă. Și, de fapt, nu mă deranjează, dar uneori chiar mă duc, nu trebuie să împărțiți totul.

Este posibil ca mass-media socială să nu fie cel mai bun pentru a căuta ajutor pentru persoanele care se confruntă cu probleme mintale.
Un altul și-a exprimat iritarea de a avea de-a face cu problemele altor persoane atunci când încearcă să obțină sprijin cu ea.

Problema este că oamenii pot fi obișnuiți cu posturi constante de oameni care vorbesc despre sănătatea lor mintală și există semne că pot să se răzbune într-un mod negativ. Unul dintre participanții la studiu a declarat că după ce a “ieșit” de pe Facebook, un (fost) prieten i-a spus, în mod incert, că Facebook nu a fost “locul pentru acest gen de lucruri”.

Deci, deși Facebook poate avea un efect pozitiv pentru cei care caută sprijin, ar trebui să privim într-adevăr social media ca un mecanism de sprijin pentru sănătate? Sau ar trebui să ne prefacem în continuare că viețile noastre sunt perfecte și că suntem mereu fericiți, pentru că așa vor să vadă prietenii noștri de pe Facebook și Instagram?

Pe termen scurt, se pare că mass-media socială ar putea fi de ajutor în crearea unor rețele de susținere pentru persoanele cu deficiențe psihice mintale. Dar, pe termen lung, depinde de modul în care începem să contestăm percepțiile societății asupra problemei. Dacă nu se schimbă nimic, atunci cel puțin să fii pregătit pentru o lipsă de oferte de muncă în viitor.